Family Investment Center for Homewood North

From the signing of the contract to the completion of construction, we had three months or the funding would be lost. The project came in on time and under budget. Five projects by different groups at different sites were being done simultaneously. Family Investment Center was the only project that passed its UFAS compliance review during the substantial completion phase of construction.

CLIENT:
Housing Authority of the City of Pittsburgh

LOCATION:
Pittsburgh, PA

PROJECT TYPE:
Multi-Family Housing Renovation for Uniform Federal Accessible Standards Compliance

Project Description

The Homewood North Family Investment Center (F.I.C.) is the community center for the Homewood North Housing complex owned by the Housing Authority of the City of Pittsburgh (HACP).  It is located on a hill top in the Homewood North section of the City of Pittsburgh.

The US Housing and Urban Development agency (HUD) mandated the City of Pittsburgh Housing Authority to have F.I.C. fully compliant with the Uniformed Federal Accessibility Standards (UFAS) by December 1, 2009.  There was a strict schedule to meet since pre-design services had not even begun as of August, 2009. 

Within less than three weeks, Architectural Services through Construction Documents were completed.  This included the bureaucratic multi-level review process by HACP, HACP’s construction consultants, UFAS third party reviewers, and HUD reviewers. When the bidding was to occur, the HACP decided to handle the UFAS modifications in house. A UFAS trained maintenance crew was given the task to complete the project in less three months.  Weekly construction meetings occurred with the on-site facility maintenance crew. By mid November, the project had passed its UFAS compliance inspection for the site and the interior space. 

By the end of November, all construction was completed.  The project came in on time and under budget. It was the only project in Homewood North that passed its UFAS compliance review during substantial completion phase of construction. The interior space had a new lunch room, modified restrooms, new signage, new hardware, new daycare restrooms, new thresholds throughout, accessible parking, and an accessible path of travel to the building.